вторник, 17 марта 2020 г.

Дистанційне навчання. Мистецтво, 8 клас

Увага! Дорогі мої учні! По всіх темах, що проходимо дистанційно, мати стислий конспект і бути готовими до "Мистецької вікторини" по закінченні карантину. Будьте здорові! 
(Запитання та завдання надсилайте за ел. адресою: tori7.music@gmail.com )



Урок №35 (25.05 - 29.05)

Мистецька вікторина (підсумок за рік)

Пройти тест (у режимі - "тестування" , не на час), сфотографувати результат, надіслати на ел. пошту.



Урок №34 (18.05 - 22.05)

Підсумкова робота (за період дистанційного навчання)

Пройти тест (у режимі - "тестування" , не на час), сфотографувати результат, надіслати на ел. пошту.




Урок №33 (12.05 - 15.05)

Романтизм і реалізм в українському мистецтві

Пройти тест (у режимі - "тестування" , не на час), сфотографувати результат, надіслати на ел. пошту.

Стильовий синтез .Творчість Тараса Шевченка і Миколи Лисенка

Пройти тест (у режимі - "тестування" , не на час), сфотографувати результат, надіслати на ел. пошту




Уроки №32 (04.05 - 08.05)

Реалістичний стиль в  музичному  мистецтві

 Якщо романтики, намагалися передати ставлення до внутрішнього світу людини в піднесено-емоційній манері «голосом серця», то в реалістичному мистецтві митців  цікавить  сувора правда життя.
Ознаки реалізму в музичному мистецтві:
  • Реалістичне відображення здійснюють через посилення інтонаційної виразності;
  • Посилення драматизму ситуації;
  • Почуття простої людини зіставляються з жорстокими обставинами її оточення;
  • Загострення соціальної спрямованості;
  • Використання синтетичних жанрів, зокрема опери
Опера (від «праця, твір»)
 - синтетичний вид музичного мистецтва, зміст якого втілено в сценічних музично-поетичних образах. 
В опері поєднано музику, драматургію, образотворче мистецтво, хореографію. 
  Композитори-реалісти внесли в музику нове коло образів, пов'язаних як з повсякденним життям людини, так і з великими історичними подіями. Реалізм - це доба введення народної пісні в музику. 
У західноєвропейській культурі найяскравішим виразником музичного реалізму вважають видатного італійського композитора, диригента Джузеппе Верді (1813-1901) 
Він автор 26 опер, кращі з яких належать до вершин оперного мистецтва. 
Реалістичному стилю композитора притаманні такі риси, як злиття музики з драматичною дією, простота та виразність наспівних мелодій, коріння яких - у італійській народній пісні.
Найпопулярнішими у світовому оперному репертуарі стали три «зіркові» реалістичні опери: «Травіата», «Трубадур» і «Ріголетто», присвячені знедоленим людям, які страждають і гинуть унаслідок соціальної нерівності. 
 На прикладі опери "Ріголетто " (за п'єсою В.Гюго "Король бавиться"), яку Дж.Верді вважав найкращим своїм творінням, можна простежити неповторний стиль великого маестро. 
  Музична драматургія опери – це напружений і динамічний наскрізний розвиток. 
Конфлікт закладений у трагічній долі головного героя - старого блазня, потворного горбаня Ріголетто, який постає то злим і жорстоким, коли він насміхається над аристократами, то ніжним і люблячим батьком єдиної доньки Джільди, закоханої в легковажного красеня герцога.  Характери персонажів та їхні взаємини втілені правдиво, мелодії лаконічні та інтонаційно конкретні та виразні.
Прослухайте музичні фрагменти опери «Ріголетто».
Дж. Верді Опера "Ріголетто" Арія Ріголетто
Дж. Верді. Арія Джільди из оперы ''Ріголетто''




Дж.Верді Опера "Ріголетто" Пісенька Герцога




  • Порівняйте музичні образи, характеристики головних персонажів опери. 
  Рідкісна театральність, сценічність опери «Ріголетто», у якій вирують шекспірівські пристрасті, приваблює багатьох постановників. 
   Цей оперний шедевр йде на сценах Одеського національного академічного театру опери та балету, Київського муніципального театру опери і балету для дітей та юнацтва (виконують італійською мовою)
   Прагнення до реалізму, правдивості музичних образів характерно для російської музики. Композитори яскраво відображали у своїх операх глибоку давнину, старовинні обряди й перекази, сільський побут, казкові теми. За глибиною реалізму і драматизму вирізняються опери Модеста Мусоргського.
Модест Мусоргський (1839-1881) Яскравий композитор-реаліст і виразник народних дум, в його операх народ стає головним героєм. Композитор створює правдиві, рельєфні музичні образи. Замість оперних арій він застосовує жанр пісні, близької до фольклорних зразків.
Кульмінаційний момент опери «Борис Годунов» – сцена під Кромами, де народ, справжній творець історії, постає у стихійному пориві. У цьому протесті він виявляє свою богатирську міць.
Прослухайте хор «Расходилась, разгулялась удаль молодецкая» з опери «Борис Годунов».
  • Яка роль динамічного та темпового розвитку у створенні образу народу.

   Реалістичні картини народного життя змальовані у сценічних творах українських композиторів. 
  Перлиною української класики стала музична картина «Вечорниці» Петра Ніщинського, яка є дивертисментом до вистави «Назар Стодоля» Тараса Шевченка.
Петро Ніщинський (1832-1896) Український композитор і поет-перекладач.  Майже вся музика «Вечорниць» побудована на матеріалі народних пісень і танців. Центральна її частина – знаменитий чоловічий хор «Закувала та сива зозуля»

Слухання  П.Ніщинський  хор «Закувала та сива зозуля» 
  Реалістичні тенденції, пов'язані з народними обрядами, проникають і в історико-романтичні опери українських композиторів. Тема опери «Роксолана» Д.Січинського навіяна народними переказами про сміливу дівчину Настю Лісовську, що потрапила у турецьку неволю і полонила своєю вродою і розумом султана. 
Денис Січинський (1865-1909) Видатний український композитор і хоровий диригент, перший професор музики у Галичині, музично-громадський діяч, педагог.
Слухання Д.Січинський Арія Роксолани з опери "Роксолана" 
   Опера «Роксолана» не була завершена автором.  Остаточну редакцію здійснив Мирослав Скорик (1993), після чого її поставили на сцені Львівського оперного театру силами студентів Вищого музичного інституту ім. М. В. Лисенка.
Завдання:
  • Назвіть особливості реалізму в музиці порівняно з романтизмом. 
  • У чому, на вашу думку, полягає реалістичність головних героїв опери  Дж. Верді «Ріголетто»?
  • У яких операх українські композитори використовували народні обряди, яка їх роль в оперній драматургії?




Урок №31 (27.04 - 30.04)

Реалістичний стиль в  образотворчому  мистецтві

  • Як ви думаєте, у якому з видів мистецтва кращі можливості для зображення  правди життя?

У  середині ХІХ ст. романтизм поступився місцем реалізму, який часто розглядають його протилежність, як мистецтво «втрачених ілюзій» 
   Романтики намагалися створити  нову, прекрасну  реальність, а реалісти - правдиву. Вони відображували життя  у справжніх образах, а не у вигаданих, що виникли в уяві митця.

Реалізм (з фр. – дійсний) 
- художній напрям, який передбачає правдиве, історично достовірне, об'єктивне і всебічне відображення дійсності специфічними засобами художньої творчості.  

Реалістичний напрям, як і попередні стилі, виявився в різних мистецьких галузях :

літературі (Ч.Діккенс, О.Бальзак, М.Гоголь)
   
живописі (Г.Курбе, І.Рєпін)

музиці (Дж.Верді, М.Мусоргський)
театрі (М.Щепкін, М.Заньковецька)
   В образотворчому мистецтві набув розквіту так званий критичний реалізм, який змальовував явища соціальної дійсності, працю простих людей.
Франсіско Гойя (1746-1828) - легенда іспанського мистецтва створив дивний світ образів у численних картинах (понад 6 тис.) і гравюрах, які вражають таємничою загадковістю.
  У роботах раннього періоду переважають романтичні мотиви – вуличні сценки, святкування, прогулянки, ігри. Наступний період розкриває іншу грань його таланту – реалістичну.



  • Що відбувається на картинах? 
  • Що можна розповісти про цих людей?
  • Охарактеризуйте художні засоби митця.
    Французькі художники Гюстав Курбе і Жан-Франсуа Мілле першими з живописців звернулися до зображення знедолених людей, важкої праці селян, що викликають співчуття.
  Гюстав Курбе (1819-1877) - французький живописець, скульптор, графік. Його вважають засновником критичного реалізму в західноукраїнському образотворчому мистецтві.
Робота з ілюстраціями
  • До якого жанру належать картини? 
  • У чому особливість їх композицій? 
  • Порівняйте колорит картин. 
  • Що можна сказати про персонажів? 
  • Чим відрізняються реалістичні образи від романтичних?
    Оноре Дом’є (1808-1879) - французький художник-графік, живописець та скульптор. Графіка відомого майстра експресивного рисунка – це гостра сатира на тогочасне суспільство.


  Картина Оноре Дом’є «Вагон третього класу» – приклад фрагментарності композиції, улюбленого прийому митця, котрий дає змогу відчути зображене як частину дії, що відбувається за її межами. Послідовники французького критичного реалізму створювали також образи дітей бідняків за роботою, як Жуль Бастьєн-Лепаж.
Карикатура (від італ. «перебільшувати»)
– навмисне смішне або спотворене зображення предмета або особи. Комічного ефекту досягають за допомогою перебільшення характерних рис образу. 

Завдання:

- Охарактеризуйте реалізм як художній стиль.

- Назвіть видатних художників-реалістів.

- Яким жанрам живопису надавали перевагу художники реалістичного напряму і яких персонажів вони зазвичай зображували?


 




Уроки №29,30 (13.04 - 17.04/21.04 - 24.04)

Романтизм у  музичному  мистецтві

МУЗИКА РОМАНТИКІВ
Представники романтичного стилю (XIX ст.) найпочесніше місце серед усіх видів мистецтва відводили музиці. Справді, музика, немов голос серця, здатна передати життя людської душі, відкрити в…
Перейти к документу Sway

Урок №28 (06.04 - 10.04)

 Романтизм в  образотворчому  мистецтві





- У яких випадках про людину кажуть "романтик"?
- Як ви розумієте це  слово?
    Упродовж ХІХ ст. наукові відкриття спричинили руйнування уявлень людей про світобудову, притаманну Просвітництву. У мистецтві на противагу класицизму виникає романтизм.
Романтизм (фр. romantisme – від «роман», що  буквально   означає «романський»,  дивне,   неймовірне) – художній   напрям, протилежний класицизму,   з   переважанням    емоційного,   фантастичного;   відображає конфлікт   між   ідеалом  і   реальністю. 

Особливості стилю:
     Романтизму  властиві  прагнення  до   свободи,   інтерес до  зображення сильних   пристрастей,   заглиблення   у   сферу   людського    духу.

Класицизм
  1.      спирається   на   універсальні   мистецькі   зразки   і   канони гармонійності;
  2.     відходять   у   минуле   велич,   ретельність   деталей,   статичність   фігур;
  3.      відмова   від   класичних   норм
Романтизм
  1.   відображає конфлікт між ідеалом і реальністю;
  2.   протиставляється емоційно багатий духовний світ людини – неординарної особистості;
  3.   ідеалізація і поетизація природи, історичної минувшини 
      Романтизм мав надзвичайно   яскраве    вираження  в   усіх  видах   мистецтва. Як  літературно -  художній   напрям набув поширення у Франції (О.Дюма, В.Гюго, Е.Делакруа), Німеччині (Е.Гофман), Англії (В.Скотт, Дж. Байрон), Росії (М.Лермонтов, К.Брюллов, І.Айвазовський)

    


     Романтичні  властивості   виявлялися по - різному у  творчості  представників національних  шкіл. 

    Французьких  живописців   приваблювала    героїчна    тематика з драматичним   змістом. В історичному  жанрі романтики зображували баталії, що оспівували людські  подвиги, торжество перемоги.

 Лідер    романтизму  в   образотворчому  мистецтві  Ежен Делакруа (1798-1863).  Художник  звертався   до  історичних  сюжетів. Він не уникав трагічних сторінок   революційних   подій, зображуючи   народ,   який   бореться за   свою    Батьківщину.   

Картина   Е. Делакруа    «Свобода   на    барикадах» - своєрідний    маніфест    волелюбних    парижан:  жінка    з французьким     прапором    в    руці,  що      закликає захисників    барикади    на     вирішальний     бій, перетворюється    на   символ    свободи.
Картина Е. Делакруа  «Свобода на барикадах» 

  • Що  вас вразило в  картині   Е. Делакруа?
  • Які емоції вона викликає?
  • Яка  роль кольорового  контрасту в посилені  експресії?


Картина "Свобода на баррикадах", Делакруа - видео описание
   

Творчість  Теодора  Жеріко (1791-1824),  палкого прихильника   наполеонської   доби  сповнена  пристрастю до динамічних  подій і  ситуацій.   З яскраво вираженою динамікою він зображував улюблених ним коней.


Картина Т. Жеріко «Поранений кірасир» розкриває не тріумф   перемоги, а романтичну долю бійця, який змушений   покинути   поле   бою.  


  • Проаналізуйте   композицію  і   колорит картини Т. Жеріко. Зверніть увагу  на   контраст   світла   й    тіні, динаміку.
  • До  якого  жанру  можна  віднести ці  картини?
   Для митців-романтиків природа була особливою цінністю. Тому в образотворчому   мистецтві   улюбленим жанром стає пейзаж, де зображували схід і захід сонця, таємничі ліси, морські бурі, гірські скелі, місячні ночі, водоспади та руїни.
                                      
   Картини   німецького   художника  Каспара Давида  Фрідріха   творця  романтичного краєвиду, можна  назвати  «пейзажами душі».   Він   писав   марини, зображав   гори   й   ліси, оспівуючи   ідею   безмежності   світу,   яку   людина прагне осягнути. Як   справжнього романтика, його увагу привертала таємнича атмосфера   вечора   чи   ночі,  адже  для   людини – це   час  роздумів  і  мрій.  

   Картина К.Фрідріха «На вітрильнику» передає вічне устремління людини пізнати далекі світи. Силуети  чоловіка й жінки ніби манять  у  морську далечінь, куди спрямовано їхні    погляди.

  • Яка емоційна атмосфера марини? 
  • Чи надихає вона на мрії про далекі подорожі? 
  • Як  живописець відтворив  глибину  простору, вирішив  плановість?
  •  Який  вид  перспективи застосуванню  художником?


У  жанрі  пейзажу   високої  майстерності  досягнув  англійський  романтик Вільям  Тернер.  Його  улюбленими   живописними   ефектами   для    художника стали   золоте    світло    сходу  і   заходу    сонця,   яскраве   полум'я,   густі тумани,   дощ,  пара.  



 Саме    такі   стихії   художник   намагався    відобразити   на   своїх    полотнах   і   викликати   незабутні   емоційні    переживання   у  глядача  в   момент  їх   сприймання. 


В. Тернер "Пожежа в будівлі парламенту"
  •  Яке  ваше  враження  від  кртини Тернера ?
  • Схарактеризуйте  її  колорит. 
  • Якими  живописними засобами  досягнуто відчуття  палаючої  стихії  вогню?
    Фантастичні  мотиви  пронизують  творчість  англійського  поета  і  художника  Вільяма  Блейка. У живописних  і  графічних   композиціях він створює свою особливу систему образності на основі міфології. Незвичні малюнки митця до власних  віршів   відображають   безмежний  світ   його   уяви   і  доповнюють    поетичну  виразність  мистецтва  слова.

  Оригінальність митця  виявляється  в  ілюструванні творів  інших  авторів.  Блакитно - прозорі акварелі до «Божественної комедії» Данте з видовженими, майже   безтілесними  фігурами, що   виникають   ніби   з   туману, схожі  на   міражі,   викликають   відчуття   меланхолії.



В.Блейк ілюстрації до  "Божественної комедії" Данте


  • Що незвичного в  ілюстраціях Блейка?
  • Це  реальний  світ чи фантастичний?
  • Поясніть свою думку.
ТВОРЧА   РОБОТА : Намалюйте живописний пейзаж.

Самостійно дослідіть творчість митця, який  привернув вашу  увагу найбільше. І  підготуйте  розповідь про  нього .


Урок №27 (30.03 - 03.04)
РОМАНТИЗМ В ОБРАЗОТВОРЧОМУ МИСТЕЦТВІ

Романтизм в образотворчому мистецтві
В історії світового живопису романтизм склав яскраву і блискучу епоху. Живописні полотна:
Перейти к документу Sway


Урок №26 (16.03 - 20.03)

Музика класицизму 

МУЗИКА КЛАСИЦИЗМУ
Музика епохи класицизму або музика класицизму — академічна музика XVII—XVIII століття.
Перейти к документу Sway

Віртуальна подорож музеями та художніми галереями.


Екскурсія до Лувру. 

 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий